Gniazdka, pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie

Aga

Ciasta

03.02.2016 10:57

Gniazdka, pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie

Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą (czy jak tam się ona fachowo nazywa) i wyciskamy na papier do pieczenia okręgi o średnicy ok 8 cm (ja wyciskałam na arkusz, a potem cięłam na kwadraty, ale można sobie przygotować ok 20 kwadratów 8x8 cm i na nie wyciskać ciasto). Lukier: - ok 1 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 2-3 łyżki wody Mieszamy cukier z wodą i sokiem z cytryny i dekorujemy nim nasze gniazdka. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, więc jeśli nie chce się Wam gnieść ciasta na tradycyjne pączki czy faworki to wypróbujcie koniecznie. Przepis zaczerpnięty ze strony: Moje wypieki Ciasto: - 1szklanka wody - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g) - 100 g masła - 4 jajka - szczypta soli - olej do smażenia Dziś moja propozycja na Tłusty Czwartek, zamiast tradycyjnych pączków proponuję Wam gniazdka wykonane z ciasta parzonego.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/02/gniazdka-paczk-hiszpanskie-lub.html