Składniki
350 g mąki żytniej typ 2000
150 g mąki orkiszowej
290 ml wody
10 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
50 g posiekanych orzechów laskowych
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki siemienia lnianego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Przepis
Mąkę przesypujemy do dużej miski. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy składniki w dołku, aby powstała gęsta masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło.
Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę na 250'C. Kiedy woda będzie gorąca wstawiamy do piekarnika chleb i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Notatki
- czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu
- żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika
- chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku