Chleb żytni z orzechami i żurawiną

Małgorzata
Śniadania
29.06.2016 21:17
Chleb żytni z orzechami i żurawiną

Składniki

350 g mąki żytniej typ 2000

150 g mąki orkiszowej

290 ml wody

10 g drożdży

1 płaska łyżeczka soli

50 g posiekanych orzechów laskowych

50 g suszonej żurawiny

2 łyżki siemienia lnianego

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

Przepis

Mąkę przesypujemy do dużej miski. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy składniki w dołku, aby powstała gęsta masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło.

Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę na 250'C. Kiedy woda będzie gorąca wstawiamy do piekarnika chleb i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

Notatki

- czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu

- żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika

- chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku