- Czas gotowania: 70 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Ciasto
5 łyżek zakwasu żytniego
250 g mąki żytniej razowej typ 2000
250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
480 g wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
80 g ziaren słonecznika
trochę ziaren słonecznika do posypania chleba
Przepis
Prosty chleb z mąki żytniej razowej i mąki pszennej, z dodatkiem ziaren słonecznika. Chleb nie wymaga przygotowania zaczynu, do ciasta dodajemy od razu aktywny zakwas. Nie wymaga również długiego wyrabiania, składniki wystarczy jedynie wymieszać dokładnie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i klejące. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika (słonecznik docisnąć do ciasta).
Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6-10 godz. (do czasu, aż chleb urośnie prawie do brzegów formy).
Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Piec 10 min. w temp. 240oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez ok. 1 godzinę.
Studzić na kratce.