prosty chleb razowy ze słonecznikiem

Jacek
Śniadania
10.02.2016 14:02
prosty chleb razowy ze słonecznikiem
  • Czas gotowania: 70 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Ciasto

5 łyżek zakwasu żytniego

250 g mąki żytniej razowej typ 2000

250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550

480 g wody

1 i 1/2 łyżeczki soli

80 g ziaren słonecznika

trochę ziaren słonecznika do posypania chleba

Przepis

Prosty chleb z mąki żytniej razowej i mąki pszennej, z dodatkiem ziaren słonecznika. Chleb nie wymaga przygotowania zaczynu, do ciasta dodajemy od razu aktywny zakwas. Nie wymaga również długiego wyrabiania, składniki wystarczy jedynie wymieszać dokładnie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i klejące. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika (słonecznik docisnąć do ciasta).

Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6-10 godz. (do czasu, aż chleb urośnie prawie do brzegów formy).

Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Piec 10 min. w temp. 240oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez ok. 1 godzinę.

Studzić na kratce.