Kaczkę porcjujemy i podajemy u mnie z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi/ale to już zależy od Was z czym lubicie jadać 🙂 / Smacznego ! (Odwiedzono: 666 razy, wizyt w ciągu ostatnich 24 godzin: 3) Składniki : kaczka średniej wielkości marynata: łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyzki majeranku 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzy świeżo zmielonego 2 łyżeczki soli 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła do środka 1 szklanka wody Główkę czosnku bez obierania przekrawamy w poprzek na pół i bardzo starannie nacieramy nim kaczkę –z wierzchu i od środka. Czosnek odkładam na bok, za chwilę będzie potrzebny;) Natarte czosnkiem mięso nacieramy przygotowaną pastą przyprawową zarówno z wierzchu jak i w środku. To mój ulubiony sposób na kaczkę ..prosty .bez zbednych ceregieli łatwy w wykonaniu a jest smaczna i soczysta 🙂 .. Od razu nie kroimy, tylko układamy kaczkę piersiami do dołu by do kaczych piersi spłynęły soki z mięsa i przykrywamy folią aluminiową (w celu zachowania ciepła). Gotową kaczkę wyjmujemy z piekarnika oraz z naczynia i układam na talerzu/półmisku. Taką kaczkę podoję zarówno na niedzielny obiad jak i na święta ..odpowiednie dodatki i staje sie super daniem.