- Czas gotowania: 18 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
70-100 gr masła
250 ml mleka
30 gr świeżych drożdży / lub 15 gr suszonych drożdży /
70 gr cukru
500 gr mąki pszennej
szczypta soli
Przepis
Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy masło oraz drożdże. Łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto, aż będzie delikatne, gładkie i leciutko lepiące. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zwiększy objętośc ok 50% / min 30 min /.
Następnie należy rozwałkowac, pociąc na kwadraty, nałożyc nadzienie i uformowac drożdżówkę / na zdjęciu pokazuję w jaki sposób zwijam moją słodką bułeczkę/
Wykładamy na blasze na pergamin. Nagrzewamy piekarnik – 220 st i wkładamy nasze drożdżówki / 1 porcja mniej to mniej więcej 1 blacha w piekarniku /, pieczemy około 13 min, po czym lekko uchylamy piekarnik aby drożówki nie doznały szoku :) w wyniku zmiany temperatury.
Można dodatkowo posmarowac jajkiem ale ja jestem zwolennikiem drożdżówek typu mat