drożdżówki

Joanna
Desery
01.02.2016 12:51
drożdżówki
  • Czas gotowania: 18 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

70-100 gr masła

250 ml mleka

30 gr świeżych drożdży / lub 15 gr suszonych drożdży /

70 gr cukru

500 gr mąki pszennej

szczypta soli

Przepis

Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy masło oraz drożdże. Łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto, aż będzie delikatne, gładkie i leciutko lepiące. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zwiększy objętośc ok 50% / min 30 min /.

Następnie należy rozwałkowac, pociąc na kwadraty, nałożyc nadzienie i uformowac drożdżówkę / na zdjęciu pokazuję w jaki sposób zwijam moją słodką bułeczkę/

Wykładamy na blasze na pergamin. Nagrzewamy piekarnik – 220 st i wkładamy nasze drożdżówki / 1 porcja mniej to mniej więcej 1 blacha w piekarniku /, pieczemy około 13 min, po czym lekko uchylamy piekarnik aby drożówki nie doznały szoku :) w wyniku zmiany temperatury.

Można dodatkowo posmarowac jajkiem ale ja jestem zwolennikiem drożdżówek typu mat