Gorąco polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek! SKŁADNIKI Ciasto: - 550 g pszennej mąki chlebowej - 1 opakowanie drożdży instant (7 g) - 50 g cukru - 1 płaska łyżeczka soli - 300 ml pełnotłustego mleka - 2 duże jajka - 100 g rozpuszczonego masła Lukier: - 500 g cukru pudru - 100-120 ml gorącego mleka - barwniki spożywcze - kolorowe posypki (opcjonalnie) W końcu chyba każdemu taki donut kojarzy się z amerykańskimi filmami i postacią policjanta, który w jednej ręce trzyma pączka, a w drugiej kawę. Oczywiście pomysł z barwieniem nie jest konieczny, bo pączki równie dobrze smakują z tradycyjnym białym lukrem. Gotowe krążki układaj na stolnicy wysypanej delikatnie mąką lub na papierze do pieczenia (wtedy mąka jest niepotrzebna). Sądzę, że samą nazwę tych słodkości, nawiązującą do ich kolorów, pewne hermetyczne środowiska zrozumieją i z góry przepraszam za ten dowcip, ale wprost nie mogłem się powstrzymać. - Po tym czasie rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm. Donuty są zrobione na mące chlebowej i drożdżach, dzięki temu wypiek jest doskonale puszysty i wprost rozpływa się w ustach. 😀 Pączki przygotowałem, wzorując się na jednych z najlepszych – Krispy Kreme Donuts. Pączki smaż partiami (po 3-4 sztuki, aby zbytnio nie obniżyć temperatury oleju) po 45 sekund z każdej strony. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie łyżką cedzakową lub widelcem wyjmuj i odstawiaj na papierowy ręcznik do obcieknięcia z nadmiaru tłuszczu. W tym celu wymieszaj cukier puder z gorącym mlekiem, aż dokładnie się połączą.