Składniki
Ciasto
500 g mąki pszennej
185 ml mleka
60 g miękkiego masła
7 g drożdży suchych
3 duże łyżki cukru
1 duże jajko
1 żółtko
Kruszonka
85 g mąki pszennej
60 g roztopionego masła
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
400 g truskawek
2 łyżki bułki tartej
1 białko
Przepis
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.
Ciasto
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
Notatki
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową