160 minut na 17 bułeczek Składniki Ciasto: 530 g mąki pszennej 250 ml mleka 90 g cukru 1/2 łyżeczki soli 100 g rozpuszczonego zimnego masła 12 g suchych drożdży 7 g zmielonego kardamonu Nadzienie kardamonowe: 100 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 1 łyżka syropu klonowego Cukier kardamonowy: 50 g grubego cukru kryształ 1 łyżka zmielonego kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, wkładamy do miski robota i zagniatamy ciasto. Ciasto kroimy ostrym nożem na kawałki o szerokości 1,7 cm, a potem zwijamy je tak jak na filmiku poniżej: Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 50-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na blat i wałkujemy, delikatnie podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach 34 x 60 cm. Ciasto składamy na trzy, najpierw lewą stronę ciasta do środka, a następnie prawą cześć też do środka, nakrywając nią złożoną uprzednio część. Formujemy z niego kulę, posypujemy mąką, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Bułeczki okazały się być rewelacyjne i powiem Wam, że kto ich do tej pory nie próbował, koniecznie musi to nadrobić ! Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar)