Składniki
1 camembert
2 spore garści ulubionej sałaty (ja użyłam mieszanki sałat z roszponką)
2 dojrzałe gruszki
1 mała czerwona cebula
1 łyżka prażonych pestek dyni
pół łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól
Przepis
Do miski wrzucamy umytą i pokrojoną sałatę (lub mieszankę sałat), pokrojoną w plasterki małą cebulę, umyte i pokrojone w grubą kostkę gruszki (pozbywają się oczywiście wcześniej gniazd nasiennych). Z oliwy, soku z cytryny i musztardy robimy sos. Camemberta kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty. Wszystko zalewamy sosem, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy pestkami dyni. Ja dodatkowo do sałatki dodałam parę ziaren czerwonego pieprzu.