Sałatka z gruszkami i camembertem

kardamonovy
Sałatki
01.02.2016 9:37
Sałatka z gruszkami i camembertem

Składniki

1 camembert

2 spore garści ulubionej sałaty (ja użyłam mieszanki sałat z roszponką)

2 dojrzałe gruszki

1 mała czerwona cebula

1 łyżka prażonych pestek dyni

pół łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie)

2 łyżki oliwy extra virgin

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

sól

Przepis

Do miski wrzucamy umytą i pokrojoną sałatę (lub mieszankę sałat), pokrojoną w plasterki małą cebulę, umyte i pokrojone w grubą kostkę gruszki (pozbywają się oczywiście wcześniej gniazd nasiennych). Z oliwy, soku z cytryny i musztardy robimy sos. Camemberta kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty. Wszystko zalewamy sosem, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy pestkami dyni. Ja dodatkowo do sałatki dodałam parę ziaren czerwonego pieprzu.