Drożdżówki z budyniem i śliwką

Ewelina
Desery
21.09.2015 9:17
Drożdżówki z budyniem i śliwką

Składniki

- 300 g mąki pszennej typ 500

- 20 g świeżych drożdży

- 1 jajko + 1 żółtko

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

- 1/2 szklanki ciepłego mleka

- 3 łyżki oleju

- 30 g masła

- 30 g cukru trzcinowego

- 60 g mąki pszennej

- 5 śliwek

- budyń waniliowy + 250 ml mleka

- 1 łyżka cukru trzcinowego

Przepis

Do miski wsypujemy mąkę. Do osobnej miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru brzozowego i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodajemy do mąki razem z jajkiem i żółtkiem oraz olejem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie przygotowujemy sobie blaszkę z piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia, z ciasta robimy 9 kulek i układamy je na blaszce, lekko je spłaszczamy na kształt koła. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na godzinę. W tym czasie robimy kruszonkę - do miski wkładamy pokrojone zimne masło, dodajemy cukier trzcinowy i mąkę, wyrabiamy palcami, aż składniki się połączą.

Śliwki kroimy na 4 części każdą. Przygotowujemy budyń - zagotowujemy 200 ml mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy go do gotującego się mleka. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje, studzimy.

Gdy nasze ciasto już wyrośnie to szklanką robimy na środku wgłębienie do samego dołu, wgłębienia posypujemy kruszonką i układamy budyń oraz układamy śliwki. Smarujemy białkiem co nam zostało z jajka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut, aż nasze drożdżówki zrobią się ładnie rumiane, studzimy na kratce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną