plan na weekend: domowe masło klarowane

Zielony Środek
Przetwory
29.01.2016 16:43
plan na weekend: domowe masło klarowane

Ma też jedną z najwyższych temperatur dymienia, bo ok. 250C. W Indiach podobne masło nazywa się ghee i oprócz zastosowania w kuchni, pełni ważną rolę w ajurwedzie (indyjskiej medycynie). Jak zrobić masło klarowane? Jest kilka sposobów na jego przygotowanie, ale wszystkie łączy jeden bardzo ważny element: masło musi być dobrej jakości (czyli ekstra albo delikatesowe). Jest to masło, które zostało oczyszczone z wszystkiego, co nie jest tłuszczem, np. z białka i wody. Można też masło przypalić- część białkowa się zezłoci i opadnie na dno, a masło nabierze orzechowego koloru i smaku. Nie ma co się rozdrabniać 😉 Oprócz smażenia idealnie nadaje się do robienia sosów, szczególnie do ryby czy kurczaka, czy nawet smarowania chleba. Ponieważ takie masło ma bardzo długi okres przydatności do spożycia, zazwyczaj przygotowuję je jednorazowo z 500g masła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/domowe-najlepsze-maslo-klarowane/