najprostszy przecier pomidorowy: z pieczonych pomidorów

Zielony Środek
Przetwory
22.09.2016 15:58
najprostszy przecier pomidorowy: z pieczonych pomidorów

Jak zrobić przecier pomidorowy z pieczonych pomidorów potrzebne będzie ok 3-4 kg pomidorów podłużnych. pomidory umyć, osuszyć i przekroić; najlepiej odciąć końcówkę pomidora z szypułką ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piec ok. 1,5 godziny w 170C, aż będą miękkie i część wody odparuje; w przypadku pieczenia na dwóch blachach, w połowie pieczenia zamienić miejscami pomidory po przestygnięciu wycisnąć/obrać ze skóry i zmielić na gładko; opcjonalnie można przetrzeć przez sitko przecier zagotować w garnku z łyżeczką soli, przelać do sterylnych słoików i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem przechowywać w lodówce lub ciemnym, chłodnym miejscu. Nie trzeba mieszać (przecier robi się sam) i nie zachlapiemy ścian, a każdy kto gotował kiedyś pomidory wie, jak bardzo pomidory lubią znienacka bulgotać i strzelać po całej kuchni. Zniechęciliście się już na tyle, że zazwyczaj sięgacie po pomidory z puszki albo gotowe passaty? Po pierwsze pomidory są upieczone, a prawie wszystko wyjęte z piekarnika staje się lepsze. Z 3 kg pomidorów wychodzi ok. 1,5 l przecieru. myślę że gdyby je bardziej ścisnąć, weszłoby ok. pół kilo więcej, ale będzie to też zależało od samych pomidorów oraz wielkości blachy. Uwaga: pomidory można też upiec z kilkoma ząbkami czosnku, a nawet całą główką i następnie wszystko zmielić. Z 3 kg pomidorów otrzymałam prawie 1,5 l gęstego sosu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/najprostszy-przecier-pomidorowy/