Składniki
500 g ravioli z ricottą
200 g chorizo Sarta
400 g pomidorów krojonych
150 g pomidorków śliwkowych
2 młode cukinie
300 ml wody
1 papryczka chili
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
Przepis
Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.
Notatki
- młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych