Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Małgorzata
Obiad
15.06.2016 22:41
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Składniki

500 g ravioli z ricottą

200 g chorizo Sarta

400 g pomidorów krojonych

150 g pomidorków śliwkowych

2 młode cukinie

300 ml wody

1 papryczka chili

1 cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/3 łyżeczki cukru

1/3 łyżeczki cynamonu

3 łyżki oliwy

pieprz czarny

sól

Przepis

Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.

Notatki

- młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych