Zupa-krem z selera naciowego z orzeszkami ziemnymi

Aleksandra
Zupy
26.01.2016 17:16
Zupa-krem z selera naciowego z orzeszkami ziemnymi
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

1 duża cebula

1 łyżka oleju kokosowego

½ pęczka selera naciowego

2 garście orzeszków ziemnych

3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza)

Sól, pieprz, szczypta kurkumy

Opcjonalnie: 70g sera żółtego tartego

Przepis

Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby nie brudzić niepotrzebnie innych garów). Gdy jest lekko zeszklona wrzucamy do niej pokrojony na plasterki seler naciowy.

Podsmażamy por przez około 5 minut, pod przykryciem. Po tym czasie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, dopóki seler nie zmięknie. Gdy już będzie gotowe, blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku przyprawami. Jeśli chcemy dodać ser żółty to trzemy go i wrzucamy do gara z zupką, którą stawiamy z powrotem na kuchenkę. Zajmie to 2 minutki zanim ser się rozpuści, wtedy wyłączamy ogień – krem prawie gotowy!

Na samym końcu orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Podprażone orzeszki kroimy na kawałki, i w takiej formie wrzucamy od razu do ciepłej zupki. TADAM! Już, to takie proste – teraz wystarczy tylko zajadać! :)

Smacznego! ;)