- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
1 duża cebula
1 łyżka oleju kokosowego
½ pęczka selera naciowego
2 garście orzeszków ziemnych
3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza)
Sól, pieprz, szczypta kurkumy
Opcjonalnie: 70g sera żółtego tartego
Przepis
Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby nie brudzić niepotrzebnie innych garów). Gdy jest lekko zeszklona wrzucamy do niej pokrojony na plasterki seler naciowy.
Podsmażamy por przez około 5 minut, pod przykryciem. Po tym czasie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, dopóki seler nie zmięknie. Gdy już będzie gotowe, blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku przyprawami. Jeśli chcemy dodać ser żółty to trzemy go i wrzucamy do gara z zupką, którą stawiamy z powrotem na kuchenkę. Zajmie to 2 minutki zanim ser się rozpuści, wtedy wyłączamy ogień – krem prawie gotowy!
Na samym końcu orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Podprażone orzeszki kroimy na kawałki, i w takiej formie wrzucamy od razu do ciepłej zupki. TADAM! Już, to takie proste – teraz wystarczy tylko zajadać! :)
Smacznego! ;)