Czas przygotowania: 30 minut Składniki: - 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) - 1 pierś z kurczaka - 1 duża marchewka - 100 g fasoli szparagowej - 1 puszka mleka kokosowego - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka kolendry - 1 łyżeczka kurkumy - 3 łyżki sosu rybnego - 1 łyżka zielonej pasty curry - 2 ząbki czosnku - ok. 1/2 papryczki chili - 1 szalotka - 3 cm świeżego imbiru - olej do smażenia - makaron ryżowy (u mnie wstążki) - sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Ilość papryczki chili podaję w przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wystarczyła jej połowa na taką ilość zupy Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Za oknem chłodnawo, czyli na stole powinna się pojawić rozgrzewająca i pożywna zupa. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe.