- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
10 kurzych udek,
2 duże marchewki,
100g groszku nie koniecznie
5 dużych łyżek miodu,
3 duże łyżki musztardy,
oliwa,
4 ząbki czosnku,
przyprawy mielone: papryka, kurkuma, ziołowy pieprz, oregano, pietruszka, sól
Przepis
Mięso oczyszczamy i myjemy pod gorącą wodą. mieszamy wszystkie przyprawy wraz z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i paroma łyżkami oliwy, w tej marynacie trzymamy mięso przez trzy godziny. Pokrojone w plasterki marchewki układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Na marchewce kładziemy wymieszane w marynacie udka. Udka pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach posypujemy je groszkiem i następnie pieczemy razem pozostałe 30 minut..
Podajemy z makaronem lub ryżem..