udka kurczaka marynowane w musztardzie i miodzie

Jolanta
Obiad
26.01.2016 17:16
udka kurczaka marynowane w musztardzie i miodzie
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

10 kurzych udek,

2 duże marchewki,

100g groszku nie koniecznie

5 dużych łyżek miodu,

3 duże łyżki musztardy,

oliwa,

4 ząbki czosnku,

przyprawy mielone: papryka, kurkuma, ziołowy pieprz, oregano, pietruszka, sól

Przepis

Mięso oczyszczamy i myjemy pod gorącą wodą. mieszamy wszystkie przyprawy wraz z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i paroma łyżkami oliwy, w tej marynacie trzymamy mięso przez trzy godziny. Pokrojone w plasterki marchewki układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Na marchewce kładziemy wymieszane w marynacie udka. Udka pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach posypujemy je groszkiem i następnie pieczemy razem pozostałe 30 minut..

Podajemy z makaronem lub ryżem..