Składniki
40 dag korzenia selera
10 dag marchwi
10 dag pietruszki
kawałek pora
1 łyżka sklarowanego masła
0,7-0,8 litra bulionu – u mnie domowy z kurczaka
sól
biały pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
imbir suszony
posiekany szczypior z dymki
chipsy ziemniaczane solone w kształcie patyczków
Przepis
Warzywa obrać, dokładnie umyć, osączyć, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło.
Obsmażać kilka minut, mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliły.
Zalać bulionem i pod przykryciem, na małym ogniu gotować do miękkości.
Troszkę przestudzić, a następnie zmiksować i ponownie zagrzać.
W razie potrzeby można rozrzedzić wodą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
Na talerzach posypać posiekanym szczypiorem, podawać z dodatkiem chipsów.