Krem z selera z chipsami z ziemniaków

Ewelina
Zupy
17.05.2015 20:20
Krem z selera z chipsami z ziemniaków

Składniki

40 dag korzenia selera

10 dag marchwi

10 dag pietruszki

kawałek pora

1 łyżka sklarowanego masła

0,7-0,8 litra bulionu – u mnie domowy z kurczaka

sól

biały pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

imbir suszony

posiekany szczypior z dymki

chipsy ziemniaczane solone w kształcie patyczków

Przepis

Warzywa obrać, dokładnie umyć, osączyć, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło.

Obsmażać kilka minut, mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliły.

Zalać bulionem i pod przykryciem, na małym ogniu gotować do miękkości.

Troszkę przestudzić, a następnie zmiksować i ponownie zagrzać.

W razie potrzeby można rozrzedzić wodą.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.

Na talerzach posypać posiekanym szczypiorem, podawać z dodatkiem chipsów.