Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek

Agata
Przekąski
22.01.2016 20:05
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek

! Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek Składniki Na ciasto: - 250 ml wody - 45 g świeżych drożdży - 410 g maki pszennej - 2 łyżki oliwy z oliwek EV - szczypta soli Farsz: - 1,5 kg cebuli pokrojonej w piórka - 80 ml oliwy z oliwek - 3 - 4 gałązki świeżego tymianku - sól - 20 filecików anchois - 18 czarnych oliwek Wykonanie: ze Smacznej pyzy Marzena z Zacisza kuchennego Monika z Niezapomnianych smaków Paulina z Buszującej w kuchni Małgosia ze Smaków Alzacji Dobrawka z Bona apetita Kasia z Baby do garów Razem ze mną piekli: Justyna z Gotowanie i pieczenie Paweł z Marder & Marder manufacture Dorota z Mojego małego czarowania Iwona z Ivka w kuchni Kinga z Małych kulinariów Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek W tym tygodniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne Podajemy pokrojone w kwadraty, tuż po wyjęciu z pieca, lub gdy lekko przestygnie. Dodajemy tymianek i zmniejszamy ogień, dusimy cebulę przez około 60 minut, raz na jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 80 ml oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minuty. Tym razem takie cudo wybrała dla nas Małgosia, a przepis pochodzi z Księgi smaków Prowansji Diane Holuigue. Przekładamy do natłuszczonej miski, malujemy z góry oliwą i przykrywamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/pissaladiere.html