Ze względu na konsystencję ciasto może przeciekać, jeśli mamy nieszczelną formę – warto zaopatrzyć się w porządną, lub owinąć tą którą mamy folią aluminiową, żeby nie nabrudzić sobie w piekarniku. Obłędne ciasto czekoladowe – przepis Składniki: 4 jajka 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła 65 g mąki pszennej 50 g kakao 500 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Obłędne ciasto czekoladowe Znalazłam w starym zeszycie jakiś wycinek ze starej gazety, a w nim przepis na ciekawe ciasto czekoladowe. Jest przepyszne i ma bardzo ciekawą konsystencję – na górze lekkie jak chmurka, trochę biszkoptowe, a na dole budyniowe jak pianka czekoladowa. Gdy robiłam je po raz pierwszy – cóż, byłam sceptycznie nastawiona, głównie przez lejącą konsystencję ciasta, jednak efekt zaskoczył mnie niesamowicie. Dodajemy ciepłe mleko, bardzo powoli i dalej miksujemy – ciasto będzie bardzo rzadkie. Warto też zaopatrzyć się w szczelną tortownicę (formę), bo ciasto może wyciekać. Po tym czasie wyciągamy i dokładnie studzimy, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym na kolejną godzinę. Powstaje z bardzo rzadkiego ciasta, a po upieczeniu konsystencją przypomina gęsty budyń czekoladowy czy czekoladową piankę. Jest bardzo proste do wykonania, należy tylko wykonywać je krok po kroku. Do żółtek dodajemy wodę i cukier i ubijamy na jasną i puszystą masę. Gorzką czekoladę trzemy na tarce lub robimy wiórki przy pomocy noża.