Kulinarne inspiracje Na blogu zajdziecie także inne przepisy na słodko ze szpinakiem: zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym zielona babka piaskowa z lukrem szpinakowe naleśniki Ciacho jest obłędne, nieco ciężkie, ale nie czuć w nim szpinaku. Składniki Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 oleju 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny Krem: 250 g mascarpone 200 g kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy szpinakowej i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ale w końcu się udało i jest, sławetne ciasto leśny mech, przygotowane na bazie szpinaku. Do upieczenia tego ciasta zbierałam się od bardzo dawna, ale ciągle było mi z nim nie po drodze 😀. zajdziecie także inne przepisy na słodko ze szpinakiem: Ciasto leśny mech Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując na małych obrotach, a potem dodajemy zblendowany szpinak i skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Po upieczeniu wyjmujemy piekarnika, a po 10 minutach z foremki i studzimy na kratce. Pierwszy blat smarujemy kremem, układamy na nim drugi, który smarujemy odłożonym kremem. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę.