Grochówka polsko-szwedzka

Agata
Fit
22.01.2016 12:24
Grochówka polsko-szwedzka

Polecam SKŁADNIKI (6-8 porcji): - 1 paczka łuskanego grochu (400-500 g) - 5-7 średnich ziemniaków (500 g) - 1 duża marchew - 1 pałka selera naciowego lub 10 cm pora - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 1 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego - 1 płaska łyżka suszonego majeranku - 1/2 łyżki suszonego tymianku lub 1 płaska łyżka świeżego - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - 6 małych lub 3 duże ziarenka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oliwy/oleju - 2 L bulionu warzywnego * - posiekana zielona pietruszka, majeranek, świeży tymianek ( do przybrania, opcjonalnie) * polecam zalać wrzątkiem 1 płaską łyżkę domowego bulionu w proszku i odstawić na chwilę, a potem całość dodać do zupy, taki bulion doda jej jeszcze więcej aromatu i naprawdę warto go mieć w kuchennej szafce i dodawać do wielu różnych potraw PRZYGOTOWANIE: So you can do all of that, by eating eat before the walk, taking it with you in a flask or enjoying it after... INGREDIENTS (6-8 servings): - 1 packet of yellow split peas (400-500 g) - 5-7 medium potatoes (500 g) - 1 large carrot - 1 celery stick stick or 10 cm piece of leek - 2 medium onions - 2 cloves of garlic - 1 cm fresh ginger or 1/2 tsp ground ginger - 1 flat tbsp dried marjoram - 1/2 tbsp dried thyme or 1 flat tbsp fresh thyme leaves - 1 tsp smoked paprika - 6 small or 3 large grains of allspice - 2 bay leaves - 1/2 tsp ground black pepper - 2 tbsp soy sauce - 1 tbsp olive oil /regular oil - 2 L vegetable broth - chopped parsley, marjoram, fresh thyme (for garnish, optional) PREPARATION: Prepare the broth. Dla mnie nie... Wspaniale rozgrzewa i syci, do tego jest mega tania, paczka grochu kosztuje niecałe dwa złote, a wychodzi z niej wielki gar zupy na kilka dni lub jeden wielki posiłek dla kilku osób ☺ I choć przez ostatnie parę lat, najczęściej przygotowywałam ją w wersji indyjskiej, która dosłownie działa, jakby się włączyło w żołądku grzejnik ;) bo naładowana jest rozgrzewającymi indyjskimi przyprawami, to zatęskniłam znowu do naszej polskiej wersji. Do tego duża ilość ziół i mamy o wiele bardziej aromatyczną i lekkostrawną wersję, co akurat dla mnie jest podwójnie przydatne, bo jak się ma psiaka, który jeszcze bardziej od biegania po lesie, kocha bieganie po zaśnieżonym lesie ;) To żeby mieć siły, nie zamarznąć po drodze lub je doładować podczas przedzierania się przez zaspy i haszcze, to taką grochówką mogę się zaprawić przed, zabrać ze sobą w termosie albo rozgrzać po powrocie do domu ☺ Ale opcja, którą Wam dzisiaj prezentuję, nie jest też taka typowo polska, bo trochę zainspirowana została grochówką szwedzką, na którą się niedawno natknęłam w sieci, a która jest dosyć podobna do naszej, jednak z kilkoma dodatkowymi składnikami, które mi się spodobały i które postanowiłam razem połączyć i stworzyć taki polsko-szwedzki mariaż. Bo nie wiem czy wiecie, ale w Szwecji i w ogóle krajach skandynawskich Ärtsoppa (Zupa z grochu) jest bardzo popularna, a w Szwecji jest ona jednym z dań narodowych. In a large pot heat the olive oil / oil, add onion, garlic, ginger, chopped celery stick/leek, and fry for 5 minutes. Then add the broth, drained peas, allspice berries, bay leaves, smoked paprika and ground pepper. Stir everything well, bring to a boil and set the cooking time for 45 minutes. Cook over medium heat, stirring occasionally. Tradycyjnie, jak u nas, przygotowuje się ją z wędzonką, ale jej wersja roślinna bez tego, nie jest w żadnym stopniu uboższa w smaku. W Szwecji przez wiele lat, kultywowany był nawet zwyczaj, że serwuje się ją w każdy czwartek, razem z podanymi po niej na deser naleśnikami. Obieramy marchewkę i kroimy w cienkie plastry; obrane ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do miski z wodą, gdyż dodamy je w połowie gotowania. p.s. zupa doskonale nadaje się do mrożenia, dlatego warto przyrządzić jej tyle co w przepisie, bo nawet jeśli to dla Was na raz za dużo, to można kilka porcji zamrozić i mieć gotowy obiad pod ręką. In Poland a bag of yellow split peas costs about 50 cents and with that you get a large pot of soup for few days for your own use, or for a large meal for several people ☺ And although, over the past few years, I usually prepared and Indian version of it, which literally works as a heater in a stomach ;) because its loaded with warming indian spices. A lubię, gdy jest ona tak gęsta, że staje w niej łyżka, dość mocno słona, pełna ziemniaków i z wyraźnie wyczuwalnym majerankiem. Wash the celery stick/leek and cut it into small pieces. Peel the carrot and cut into thin slices; cut the peeled potatoes into a small dice and place them in a bowl with water as they will be added in the middle of the cooking time, and keeping them in water will prevent them from darkening and drying out. Prepare all the spices. A jak się ma ochotę, to można go jeszcze bardziej wzmocnić skwarkami z wędzonego tempehu, wędzoną sojową parówką lub podsmażonym wędzonym tofu. W dużym garnku grzejemy oliwę/olej, dodajemy cebulę, czosnek, imbir i seler naciowy/pora, podsmażamy 5 minut. Furthermore a large amount of herbs and you get much more aromatic and lighter version of it, what for me is doubly useful, because when your beloved dog loves to run a lot in the forrest, and loves it even more when there is snow there ;) you need to have a strength for it, also to not freeze on the way and to recharge your batteries after. Po upływie 45 minut, dodajemy marchew, odcedzone ziemniaki, tymianek i majeranek i gotujemy kolejne 45 minut. The swedish one is very similar to polish one, but with few additional components that I liked and decided to join together and create a Polish-Swedish marriage on a plate ;) I dont know if youre familiar with the fact, that in Sweden and all the Nordic countries Ärtsoppa ( Pea soup ) is very popular. Gotujemy na średnim ogniu, kilka razy mieszając w międzyczasie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/01/weganska-grochowka-polsko-szwedzka.html