Empanadillas al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami

Łukasz
Dania mączne
22.01.2016 9:58
Empanadillas al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami

Moja dzisiejsza propozycja to autorskie empanadillas z tuńczykiem oraz zielonymi warzywami, które są jednymi z moich ulubionych. SKŁADNIKI Ciasto: - 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 jajko - 170 g zimnego masła - kilka łyżeczek lodowatej wody Farsz: - 1 cukinia - 1 zielona papryka - 1 por - 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami - 2 szklanki mrożonego groszku - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki kaparów - ½ łyżeczki czarnuszki - 1 łyżka oliwy z oliwek - świeżo mielony czarny pieprz - sól do smaku Spędzając cały dzień na zajęciach, w przerwie na lunch kupowałem takiego pierożka w uniwersyteckim barze i zazwyczaj to mi wystarczało, aby przetrwać. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto – rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami, bobem albo kurczakiem. Następnie pierożki piecze się w piecu (al horno) lub w rozgrzanym oleju (fritas). Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. Przygotowanie - Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką blacie. Dodatkowo: - 1 roztrzepane jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto - Do miski wsypujemy mąką i mieszamy z solą. - Na środku każdego kółka wykładamy 1-2 łyżki farszu. (Pamiętajmy, aby warzywa były usmażone al dente, ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie). Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Empanadillas można wcinać solo lub z sosem (szczególnie polecam czosnkowy). Kiedy mieszkałem w Hiszpanii empanadillas były podstawą mojego codziennego wyżywienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/01/empanadillas-de-atun-y-verduras-verdes.html