toffik

Dorota
Ciasta
20.01.2016 17:43
toffik
  • Czas przygotowania: 1 min

Składniki

Składniki

2 opakowania herbatników maślanych

opakowanie biszkoptów kocie języczki

puszka masy kajmakowej

250ml śmietany kremówki

2 serki mascarpone

mniejsze pół szklanki likieru advokat

2 łyzeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilosci gorącej wody-ostudzić)

bita śmietana

kakao do posypania

Przepis

Przygotowanie:

spód foremki wyłożyć herbatnikami, na herbatnikach rozsmarować 2 łyzki masy kajmakowej ( tylko tyle aby pokryły ciasta i przykleiła sie kolejna warstwa ciastek) na kajmak ułożyć kolejna warstwę herbatników. W misce malaksera ubić schłodzona śmietanę kremówkę, gdy bedzie ubita dodawać porcjami serek mascarpone (dwa opakowania 2*250g) , dokładnie zmiksować. Kolejno ciagle ubijajać wlewać advokat a na końcu dodać 2 łyzki masy kajmakowej.Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy masa bedzie przygotowana,wlać ostudzona żelatyne i wymieszać. Tak przygotowaną mase wyłożyć na herbatniki i wyrównać.Biszkopty mozna namoczyć w ponczu ( kieliszek przegotowanej wody,kieliszek likieru baileys badz likieru karmelowego) wystarczy delikatnie spód biszkoptów zamoczyć w ponczu, a nastepnie układac na masie. Na wierzch ciasta ubić śmietanę 30 % 200ml z 2 łyżkami cukru pudru. Mozna również ubić śmietankę fix w proszku. Wierzch posypać kakaem. Ciasto schłodzić w lodówce.