- Czas przygotowania: 1 min
Składniki
Składniki
2 opakowania herbatników maślanych
opakowanie biszkoptów kocie języczki
puszka masy kajmakowej
250ml śmietany kremówki
2 serki mascarpone
mniejsze pół szklanki likieru advokat
2 łyzeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilosci gorącej wody-ostudzić)
bita śmietana
kakao do posypania
Przepis
Przygotowanie:
spód foremki wyłożyć herbatnikami, na herbatnikach rozsmarować 2 łyzki masy kajmakowej ( tylko tyle aby pokryły ciasta i przykleiła sie kolejna warstwa ciastek) na kajmak ułożyć kolejna warstwę herbatników. W misce malaksera ubić schłodzona śmietanę kremówkę, gdy bedzie ubita dodawać porcjami serek mascarpone (dwa opakowania 2*250g) , dokładnie zmiksować. Kolejno ciagle ubijajać wlewać advokat a na końcu dodać 2 łyzki masy kajmakowej.Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy masa bedzie przygotowana,wlać ostudzona żelatyne i wymieszać. Tak przygotowaną mase wyłożyć na herbatniki i wyrównać.Biszkopty mozna namoczyć w ponczu ( kieliszek przegotowanej wody,kieliszek likieru baileys badz likieru karmelowego) wystarczy delikatnie spód biszkoptów zamoczyć w ponczu, a nastepnie układac na masie. Na wierzch ciasta ubić śmietanę 30 % 200ml z 2 łyżkami cukru pudru. Mozna również ubić śmietankę fix w proszku. Wierzch posypać kakaem. Ciasto schłodzić w lodówce.