szyszki toffi

Ewa
Ciasta
19.05.2015 5:57
szyszki toffi
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

40 gramów masła lub margaryny (zdecydowanie polecam masło)

25 gramów ryżu preparowanego

180 gramów krówek ( u mnie około 12 sztuk)

Przepis

Krówki pokroić sobie na mniejsze kawałki, przyspieszy to proces rozpuszczania.

W dużym rondlu rozgrzać kawałki cukierków z margaryną, podgrzewać na maleńkim ogniu cały czas mieszając, dopóki krówki całkowicie się nie rozpuszczą, kiedy masa już będzie idealnie jednorodna wsypać ryż i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, aby masa równomiernie go pokryła. Z gorącej masy formować (robiłam to za pomocą dwóch łyżek) "szyszunie", układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Róbmy to sprawnie, bo masa dość szybko zastyga. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Krówki pokroić sobie na mniejsze kawałki, przyspieszy to proces rozpuszczania.

W dużym rondlu rozgrzać kawałki cukierków z margaryną, podgrzewać na maleńkim ogniu cały czas mieszając, dopóki krówki całkowicie się nie rozpuszczą, kiedy masa już będzie idealnie jednorodna wsypać ryż i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, aby masa równomiernie go pokryła. Z gorącej masy formować (robiłam to za pomocą dwóch łyżek) "szyszunie", układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Róbmy to sprawnie, bo masa dość szybko zastyga. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.