TARTA Z KARMELEM

Alicja
Ciasta
12.01.2016 13:33
TARTA Z KARMELEM
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Składniki na ciasto:

1¼ filiżanki mąki

1¼ filiżanki zmielonych migdałów

¼ filiżanki kakao

¼ łyżeczki soli

¼ filiżanki cukru

110 g zimnego masła pokrojonego w małe kosteczki

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki zimnej wody

Składniki na karmel:

1½ filiżanki cukru

½ filiżanki wody

½ filiżanki kremówki 30%

70 g masła

1 łyżeczka soli

Składniki na polewę:

½ filiżanki kremówki 30%

120 g czekolady deserowej

Przepis

Do miski wrzucamy mąkę, migdały, kakao, sól i cukier, wszystko zmieszać następnie dodajemy kawałki masła i zgniatając widelcem mieszamy z suchymi składnikami, następnie dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy wszystko ze sobą dokładnie. Gdy wszystko jest już połączone ze sobą dodajemy wodę i mieszamy ponownie. Z ciasta tworzymy kulę i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je przez folię na macie sylikonowej i przekładamy do formy (jeżeli nie mamy maty sylikonowej, ciasto można kawałeczkami, równomiernie wyklejać formę do tarty). Formę z ciastem wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.

Wyjmujemy z lodówki nakłuwamy ciasto widelcem i wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na wierzch specjalny groszek do obciążenia (jeżeli nie mamy to pomijamy i wkładamy bez obciążenia). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut (jeżeli nie ma groszku to pieczemy przez około 25 minut) po tym czasie wyjmujemy z piekarnika wysypujemy groszek i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystygnięcia i wykładamy z formy.

Następnie zabieramy się za wykonanie karmelu. Do rondelka z grubszym dnem wkładamy cukier i wodę. Gotujemy do czasu aż cukier zrobi się brązowy, zdejmujemy z ognia i dodajemy kremówkę, mieszamy i gotujemy przez kolejne 1-2 minut. Zdejmujemy ponownie z ognia i dodajemy masło, mieszamy dokładnie aż masło się całkowicie rozpuści dodając na koniec sól. Karmel wylewamy na nasze ciasto i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.

Po tym czasie bierzemy się za przygotowanie polewy. Kremówkę wlewamy do rondelka i gotujemy, gdy kremówka zacznie się gotować od razu zdejmujemy z ognia. Gorącą kremówką zalewamy kawałki czekolady i mieszamy aż do połączenia składników, polewa powinna stać się gładka i błyszcząca. Polewę równomiernie wylewamy na wierzch tarty. Tartę przed podaniem wkładamy do lodówki na 2-3 godzin. Dekorujemy kryształkami soli.

Smacznego :)