- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Składniki na ciasto:
1¼ filiżanki mąki
1¼ filiżanki zmielonych migdałów
¼ filiżanki kakao
¼ łyżeczki soli
¼ filiżanki cukru
110 g zimnego masła pokrojonego w małe kosteczki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki zimnej wody
Składniki na karmel:
1½ filiżanki cukru
½ filiżanki wody
½ filiżanki kremówki 30%
70 g masła
1 łyżeczka soli
Składniki na polewę:
½ filiżanki kremówki 30%
120 g czekolady deserowej
Przepis
Do miski wrzucamy mąkę, migdały, kakao, sól i cukier, wszystko zmieszać następnie dodajemy kawałki masła i zgniatając widelcem mieszamy z suchymi składnikami, następnie dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy wszystko ze sobą dokładnie. Gdy wszystko jest już połączone ze sobą dodajemy wodę i mieszamy ponownie. Z ciasta tworzymy kulę i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je przez folię na macie sylikonowej i przekładamy do formy (jeżeli nie mamy maty sylikonowej, ciasto można kawałeczkami, równomiernie wyklejać formę do tarty). Formę z ciastem wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Wyjmujemy z lodówki nakłuwamy ciasto widelcem i wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na wierzch specjalny groszek do obciążenia (jeżeli nie mamy to pomijamy i wkładamy bez obciążenia). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut (jeżeli nie ma groszku to pieczemy przez około 25 minut) po tym czasie wyjmujemy z piekarnika wysypujemy groszek i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystygnięcia i wykładamy z formy.
Następnie zabieramy się za wykonanie karmelu. Do rondelka z grubszym dnem wkładamy cukier i wodę. Gotujemy do czasu aż cukier zrobi się brązowy, zdejmujemy z ognia i dodajemy kremówkę, mieszamy i gotujemy przez kolejne 1-2 minut. Zdejmujemy ponownie z ognia i dodajemy masło, mieszamy dokładnie aż masło się całkowicie rozpuści dodając na koniec sól. Karmel wylewamy na nasze ciasto i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.
Po tym czasie bierzemy się za przygotowanie polewy. Kremówkę wlewamy do rondelka i gotujemy, gdy kremówka zacznie się gotować od razu zdejmujemy z ognia. Gorącą kremówką zalewamy kawałki czekolady i mieszamy aż do połączenia składników, polewa powinna stać się gładka i błyszcząca. Polewę równomiernie wylewamy na wierzch tarty. Tartę przed podaniem wkładamy do lodówki na 2-3 godzin. Dekorujemy kryształkami soli.
Smacznego :)