Sałatka brokułowa – przepis Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 3 jajka 1 mała puszka kukurydzy 30 dkg chudej drobiowej polędwicy lub szynki pół pęczka koperku 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pieprz sól cukier pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Zagotować wodę w dużym garnku. W dużej misce, najlepiej szklanej układamy sałatkę warstwami: brokuły jajka kukurydza cienka warstwa sosu koperek szynka papryka reszta sosu Wierzch sałatki posypujemy pestkami dyni lub słonecznika. Doskonała propozycja na każdą imprezę – każdy lubi sałatki na przyjęciach a przepis jest bardzo prosty. W zasadzie jak każda sałatka, na każdej imprezie rozchodzi się w mgnieniu oka. Na szczęście robi się ją bardzo szybko, dzięki czemu mogę zrobić dodatkowe porcje dla głodomorów. Brokuł podzielić na ładne różyczki, większe można przekroić na pół. Wrzucić na wrzątek i gotować 5-7 minut (nie dłużej – ma być lekko chrupiący). Można ją oczywiście wymieszać w misce, ale wtedy nie wygląda tak efektownie. Sałatka brokułowa – warstwowa, z dużą ilością warzyw w pysznym sosie czosnkowym. Czosnek powinien być dobrze przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach.