- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- podwójna pierś kurczaka (średniej wielkości),
- garstka niesolonych orzechów nerkowca (lub ziemnych także niesolonych),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
- szczypta przyprawy ostrej czerwonej papryki, pieprzu,
- olej do smażenia,
- 1 papryka czerwona,
- 1 większa marchewka,
- garstka szczypiorku, świeża mięta do ozdoby, skórka z limonki.
Marynata:
- 3 łyżeczki sosu sojowego (np. Tao-Tao),
- 1 łyżeczka octu ryżowego (np. Tao-Tao),
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki wody,
- szczypta soli.
Sos:
- 3 łyżeczki brązowego cukru,
- ok. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 4-5 łyżeczek sosu sojowego,
- 4 łyżeczki octu ryżowego,
- 2-3 łyżeczki oleju sezamowego (np. Tao-Tao),
- 2/3 szklanki wody.
Przepis
Marynata:
Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, a następnie wcieramy w pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na ok. pół godziny.
Sos:
Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy aby nie powstały nam gródki.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, a następnie marchewkę oraz wyciśnięty czosnek. Chwilę dusimy ok. 5-7 min. Następnie warzywa przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy pierś, nie za długo, aby nie zrobiła się za twarda (smażymy do ścięcia mięsa). Dodajemy podduszone warzywa. Wlewamy sos. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki, pieprzu i imbiru. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do chwili, aż sos zgęstnieje. Orzeszki prażymy na małej patelni (do zarumienienia), co jakiś czas mieszając. Do przepisu najlepiej użyć orzeszków ziemnych - mają świetny, niepowtarzalny smak. Niestety jestem uczulona, więc zastąpiłam je nerkowcami. Pod koniec duszenia, dodajemy je do kurczaka. Mieszamy wszystko, a następnie zdejmujemy potrawę z palnika. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą/sosem sojowym/przyprawami. Kurczaka podajemy z ryżem. Przed podaniem każdą porcję posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Ozdobiłam listkami mięty, ew. startą skórką limonki, dzięki czemu uzyskamy jeszcze bardziej wyrazisty smak potrawy. Smacznego :)