Przepis
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
1 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru pudru
4 żółtka
1 litr mleka
1 masło
3 łyżki żelatyny
masa krówkowa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego (tzw. krówka)
masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, nie przerywaj ubijania. Dodaj pojedynczo żółtka. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut. Pozostaw do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
Zagotuj mleko, rozpuść w nim masło. Utrzyj żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy z żółtek powoli dodawaj gorące mleko, nie przerywając miksowania. Całość zagotuj, aż zgęstnieje, jak budyń. Do masy dodaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Wymieszaj.
Masa śmietanowa:
Ubij śmietanę na puszystą masę, dodaj cukier. Powoli wlewaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Biszkopt przekrój na dwie warstwy. Umieść jedną z nich w wyłożonej papierem blaszce. Na biszkopt wylej masę budyniową. Przykryj biszkoptem. Rozsmaruj na nim masę krówkową i przykryj ją "kołderką" bitej śmietany. Schłódź przed podaniem w lodówce (minimum 12 h).
Jeśli lubisz wilgotne ciasta, możesz skropić biszkopt odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny.