Polewa skorupka: 7 g suchych drożdży suchych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 120 g mąki ryżowej Wykonanie: Do miski wsypujemy drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Ciasto właściwe: zaczyn 450-500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego Składniki Zaczyn: 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750 mąki pszennej chlebowej typ 750 55 g wody 7 g suchych drożdży suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od Berniki z Mojego kulinarnego pamiętnika. Formujemy z niego kulę i z powrotem wkładamy do natłuszczonej miski na 60 minut lub do podwojenia jego objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy je i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie wszystkie składniki polewy miksujemy, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak aby nie ściekała z chleba. Po drugim wyrastaniu z ciasta formujemy bochenek i wykładamy go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.