Czekoladowy tort bezowy

Magdalena
Ciasta
19.01.2016 21:27
Czekoladowy tort bezowy

Czekoladowy tort bezowy Składniki: ciasto bezowe: 6 białek 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli krem: 400 ml śmietanki kremówki 36% 250 g mascarpone pół szklanki nutelli lub innego kremu orzechowego/czekoladowego dodatkowo: posiekana/tarta czekolada lub płatki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno (ręcznie lub przy pomocy miksera). Na blaszce (lub od razu na dwóch jeśli mamy) rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim 4 okręgi o średnicy 18-20 cm (do odrysowania wzoru warto użyć talerzyka). Pierwszy blat ułożyć na paterze lub talerzu, na nim warstwę kremu i złożyć cały czekoladowy tort bezowy układając pozostałe blaty i krem. Jako, że wariacji na temat tortów bezowych jest wiele, a samo wykonanie tortu jest naprawdę proste co jakiś czas będę umieszczać propozycje różnych urozmaiceń toru bezowego. Ciasto bezowe podzielić na 4 części i rozłożyć równomiernie na narysowanych okręgach. Piec wszystkie krążki razem przez 70 minut w 140 stopniach z termoobiegiem a następnie około 30 minut w 100 stopniach. Propozycją ich wykorzystania białek które zostają nam po różnych wypiekach czy potrawach jest dziś czekoladowy tort bezowy. Wszystkie blaty dokładnie wystudzić, a następnie delikatnie przenieść na talerz uważając, aby się nie pokruszyły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/czekoladowy-tort-bezowy/