Świąteczny piernik z powidłami

Magdalena
Ciasta
20.01.2016 19:20
Świąteczny piernik z powidłami

Świąteczny piernik z powidłami – przepis Składniki: 1 i ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 200g płynnego miodu 125g miękkiego masła 3 jajka 200 ml śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao dodatkowo 3 słoiczki powideł śliwkowych (po 250-280 g) 200g gorzkiej czekolady 100 ml mleka orzechy włoskie Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W tym roku moje święta były inne niż dotychczas, więc większość przepisów typowych dla świąt Bożego Narodzenia przygotowuję z opóźnieniem m.in. na Sylwestra i Nowy Rok. W tym roku piernik zrobiłam po raz czwarty, tym razem lekko modyfikując składniki i jest idealny. Piernik z powidłami powinien znaleźć się w każdym domu na święta. Porcjami dodajemy miód i śmietanę (na 3-4 razy, aby składniki dobrze się połączyły). Gorącymi powidłami przekładamy 3 warstwy piernika, smarujemy także wierzch i boki ciasta. Mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao przesiewamy do miski, dodajemy do masy i delikatnie mieszając łyżką łączymy wszystkie składniki. Piernik z powidłami jest mega wilgotny i ciężki. Ten piernik jest wyjątkowy, gdyż robi się go bardzo szybko i nie wymaga dojrzewania ciasta. Formę (większą keksówkę u mnie to 13×21 cm lub kwadratową blaszkę 20×20) wykładamy papierem lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Polewą oblać świąteczny piernik z powidłami. W tym roku będzie świetnym deser w Nowy Rok. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/swiateczny-piernik-z-powidlami/