Chłodnik litewski z jajkiem

Magdalena
Zupy
07.06.2016 15:00
Chłodnik litewski z jajkiem

Chłodnik litewski z jajkiem – przepis Składniki: pęczek botwiny 2 ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 l maślanki sól pieprz cukier ocet winny jajka Wykonanie: Botwinę oczyszczamy, łodygi i liście kroimy. Przepyszny chłodnik ogórkowy już znajdziecie na blogu, czas na klasyk – chłodnik litewski z jajkiem. Šaltibarščiai czyli chłodnik litewski to tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, na dobre już chyba zakorzeniona także w kuchni polskiej. Buraczki od botwiny pieczemy w piekarniku, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ja uwielbiam chłodnik litewski z jajkiem z dodatkiem młodych ziemniaczków. możemy odrobinę oszukać i zamiast piec buraczki dodajmy do chłodnika słoiczek buraczków tartych – są one już ugotowane/upieczone i dają równie pyszny smak i piękny kolor. Jeśli chcemy wykonać chłodnik litewski szybko (pieczenie i studzenie buraczków jest trochę czasochłonne) Ogórki myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce. Chłodnik chłodzimy i podajemy z jajkiem. Idealne na obiad w upalny dzień. I tu na ratunek nam powstały chłodniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/chlodnik-litewski-z-jajkiem/