- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 1 gotowe ciasto na Croissant (świeże, zwinięte) nie mylić z gotowym ciastem francuskim, chociaż równie dobrze możemy jego użyć),
- 1 słoiczek smażonych wiśni (przepis tutaj),
- odrobina mąki,
- 1 jajko/żółtko (do posmarowania),
- odrobina brązowego gruboziarnistego cukru.
Przepis
Ciasto wyjmujemy z lodówki (w przypadku mrożonego, rozmrażamy). Miałam akurat okrągłe ciasto, więc łatwo je pokroić na trójkąty. Przekrajamy na pół wzdłuż, następnie na pół w poprzek tworząc krzyżyk "+" następnie po skosie. Wyjdzie ok. 12 rogalików, lub możemy na jeszcze mniejsze pokroić części. Następnie ze słoiczka wyjmujemy wiśnie, odcedzamy z syropu, następnie posypujemy odrobinę mąki, mieszamy. Wykładamy po 2-3 łyżeczki wiśni na każdy rogalik. Zwijamy ciasto od dolnej (szerszej) części ku szpiczastej górze. Nakłuwamy widelcem. Rogaliki wykładamy na płaskiej blaszce, na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy ok. 15-20 min. do ładnego zarumienienia. Upieczone rogaliki wykładamy na kratkę. Najlepiej smakują pierwszego dnia, gdy są jeszcze chrupiące, lecz także polecam w kolejnych dniach, jeśli uda się Wam coś zostawić w co wątpię:)