Składniki Ilość: 8 naleśników Na naleśniki razowe 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 jajka 1 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Na nadzienie serowo-szpinakowe 400 g twarogu 300 g szpinaku 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1/2 limonki sól, pieprz do smaku Na sos 8 łyżek jogurtu naturalnego 3 płaskie łyżki startego parmezanu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie Białka oddzielić od żółtek. Jednak właśnie miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego, toteż przygotowałam nadzienie nie na słodko, ale z twarogiem z dodatkiem szpinaku i czosnku. Jestem łasuchem na słodycze, a w związku z tym naleśniki zwykle jadam z serem na słodko, dżemem lub czekoladą. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie wmieszać je delikatnie za pomocą drewnianej łyżki do ciasta na naleśniki. Wartość odżywcza 1 porcja = 2 naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem oraz porcją sosu Naleśniki smażyć na suchej patelni z obu stron, aż się lekko przyrumienią. Szpinak posiekać i przełożyć go na suchą patelnię (część można odłożyć do dekoracji), skropić sokiem z limonki i przemieszać.