No to do dzieła! 🙂 Ciasto na piernik staropolski Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 1 kg mąki pszennej 500 g miodu 250 g masła (lub smalcu) 2 szklanki cukru ½ szklanki mleka 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego anyżu PRZYGOTOWANIE Miód, masło, cukier oraz mleko umieść w rondelku i podgrzewaj powoli aż całość zacznie wrzeć. Gdy już wszystko będzie gotowe, przełóż tę pachnącą świętami miksturę do emaliowanego garnka lub ceramicznej misy, przykryj ściereczką, obwiąż gumką i odstaw aż do Świąt w chłodne miejsce (piwnica, lodówka, balkon) by dojrzało. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać, by ciasto dojrzało i można było upiec z niego najlepszy świąteczny wypiek świata. Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami. Za miesiąc już Święta, więc to niemal ostatni dzwonek, by nastawić nasze ciasto na staropolski piernik. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki).