Dodatkowo - kakao i cukier puder do oprószenia - daktyle i orzechy do przyozdobienia tortu Wykonanie: Beza: - bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej - zaczynamy od narysowania na papierze do pieczenia, dwóch identycznych okręgów o rozmiarze 22-24 cm ( odrysowałam dno tortownicy ) mi na jednej blaszce nie zmieściły się dwa okręgi dlatego użyłam dwóch blaszek - do miski dodajemy białka które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukry, nie przerywając ubijania ,aż uzyskamy sztywną i błyszczącą pianę. Krem: - do miski wkładamy serek mascarpone razem masą krówkową lub nutellą, mieszamy na gładką masę - w drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę ,pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru pudru - do masy z serka mascarpone dodajemy ubitą kremówkę ,mieszamy, na koniec dodajemy posiekane drobno orzechy i daktyle i jeszcze raz wszystko delikatnie ze sobą mieszamy Źródło : http://www.poezja-smaku.pl/tort-bezowy-dacquoise-z-daktylami/ http://www.mojewypieki.com/post/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami