- ½ szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu - ⅓ szklanki lub trochę więcej masła orzechowego najlepiej domowego - 1 łyżka oleju kokosowego - 1 szklanka płatków osianych bezglutenowych ( dałam górskie) - ½ szklanki płatków np. amarantusa, orkiszowych itp. - 1 szklanka mieszanki orzechów , suszonych owoców, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika, pestek dyni itp. Wykonanie: - w rondlu podgrzewamy syrop klonowy lub miód z masłem orzechowym i olejem kokosowym ale nie doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy - następnie do gorące masy dodajemy pozostałe składniki ja dodałam płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, słonecznik, pestki dyni, suszoną żurawinę, suszone daktyle, suszone morele, czarny sezam , amarantus oraz orzechy laskowe, mieszamy. Masę przekładamy do formy ( użyłam 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jeżeli chcemy batoniki dokładnie dociskamy, ubijamy masę łyżką jeżeli chcemy granolę ,wsypujemy mieszankę do formy bez ubijania , odstawiamy do ostudzenia, potem do lodówki.