- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 1 szklanka miodu (użyłam wielokwiatowego),
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (ok. 20 g ew. więcej/do smaku),
- ew. dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki brązowego cukru (do zrobienia karmelu),
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 4 jajka,
- 100 g orzechów włoskich (bez łupin),
- 1 szklanka wiśni z kompotu/ew. mrożonych (wydrylowanych),
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
- 1 szklanka mleka (użyłam 2%),
- szczypta soli.
Polewa:
- ok. 8 łyżek wody,
- 5 łyżek cukru,
- 6 łyżek kakao,
- ok. 75 g masła.
Przepis
Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną do miski. Z brązowego cukru robimy karmel. Na suchą patelnie wrzucamy 2 łyżki brązowego cukru, czekamy aż rozpuści się tworząc jasno brązowy/bursztynowy kolor. Odstawiamy z nagrzanego palnika, aby nie zrobił się czarny kolor i gorzki smak. Z powstałego karmelu (dosłownie ze środka, z najjaśniejszego koloru) 1 łyżkę karmelu dodamy do miodu. Miód, masło, przyprawę do piernika, ewentualnie cynamon oraz karmel przekładamy do garnuszka, gotujemy na małym ogniu do połączenia się składników, nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika, studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy po kolei: cukier, mleko, kakao, jajka, mąkę z sodą, szczyptę soli. Składniki dodajemy po dokładnym wymieszaniu każdego poprzedniego składnika. Mieszałam wszystko ręcznie, dość energicznie, drewnianą łyżką. Ciasto jest dość gęste więc trzeba mieć trochę siły ;-) Dodajemy orzechy, odcedzone wiśnie (bez pestek). Orzechy rozdrabniam za pomocą tłuczka do mięsa (wkładam je do woreczka, zawijam w ściereczkę i rozdrabniam). Ciasto wylewamy do blaszki - keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Wymiary mojej blaszki to 9 x 28 cm mierząc od dołu, ku górze ma 12 x 31cm. Piernik pieczemy ponad 1 godzinę w temperaturze 180ºC do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Na przestudzony piernik polewamy polewą. Kroimy po zastygnięciu polewy.
Polewa:
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Ma być dość rzadka konsystencja. Piernik Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.