Snickersowe babeczki

Ewelina
Desery
23.11.2015 17:08
Snickersowe babeczki

Składniki

Ciasto:

- 125 g. miękkiego masła

-125 g. cukru

- 150 g. mąki pszennej

- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 2 łyżki kakao w proszku

- 25 g. stopionej czekolady deserowej

Nadzienie:

-100 g serka mascarpone

- 1 łyżka cukru pudru

- 100 g posiekanych orzechów ziemnych

Krem:

- 3/4 szklanki masła orzechowego

- 4 łyżki miękkiego masła

- 150 g serka mascarpone

Dekoracja:

- baton snickers (podzielony na 12 części) lub 6 małych cukierków snickers (podzielonych na pół)

- karmel

Przepis

Ciasto:

1.W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową i upić mikserem na gładką masę. Wlać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.

2, Papilotki napełnić do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-25 minut. Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie wystygną.

Nadzienie:

1. Za pomocą małego nożyka do jabłek wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm.

2. Serek, cukier oraz orzechy wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wypełnić środek babeczek.

Krem:

1. Masło, masło orzechowe oraz serek mascarpone zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylka w kształcie dużej gwiazdy i udekorować babeczki.

Dekoracja:

1. babeczki ozdobić kamelem i kawałkiem batonika.