- Czas gotowania: 6 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Jajka na chmurkach
Składniki:
- 2 jajka,
- bekon,
- parmezan,
- szczypiorek.
Przepis
Jajka wbijamy do miseczki, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do nich bekon, szczypiorek, parmezan, dokładnie mieszamy a na końcu doprawiamy pieprzem i solą. Bekon najlepiej przygotować wcześniej czyli podsmażyć plastry boczku. Na wcześniej przygotowaną blachę wykładamy nasze białka starając się uformować gniazda ( chmurki) z miejscem na żółtko po środku. Tak przygotowane białka pieczemy przez 3 minuty w 230 stopniach C. Po upływie tego czasu dodajemy żółtka do naszych chmurek i pieczemy kolejne 3 minuty w tej samej temperaturze.
Nasza potrwa świetnie komponuje się z pieczywem, bekonem oraz sałatką.
Smacznego.