- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 1 większa cukinia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 2-4 łyżki mleka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka ziół włoskich lub do bruschetty,
- ok.50 g startego parmezanu.
sos cebulowy:
- 2 cebule,
- 1-2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy (sarepska),
- 1 łyżka majonezu,
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 małe łyżeczki miodu,
- sól, pieprz (do smaku).
Przepis
Cukinię kroimy na ok. 7 cm długości, trochę grubsze niż frytki. Wysuszamy je papierem kuchennym. Piekarnik nagrzewamy do 200°C opcją "góra-dół". W miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Na talerzu wykładamy bułkę tartą z parmezanem i ziołami, mieszamy. Kawałki cukinii zanurzamy w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy frytki, układamy skórką do dołu. Pieczemy ok. 15 min. Następnie można przewrócić i piec kolejne ok. 10 min. Na koniec pieczenia włączamy podgrzewanie "grill". Jeśli zdecydujemy się bez przewracania pieczemy trochę dłużej niż 20 min.
Sos:
Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy ją na patelni na maśle. Gdy za bardzo będzie się rumieniła, podlewamy wodą. Dusimy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż się "skarmelizuje" i zbrązowieje. Następnie przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy jogurt, majonez, ocet, musztardę i miód. Wszystko mieszamy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki. Dodatkiem do naszych frytek mogą być pieczone ziemniaczki, smacznego :)
Inspiracją był przepisu ze stronki:
http://cookingforemily.pl/2015/09/panierowane-frytki-z-cukinii-z-sosem-z-karmelizowanej-cebuli/