Przepis
Chyba każdy lubi frytki, jednak dzisiaj będą w zupełnie innej, o wiele zdrowszej odmianie. Proponuję frytki z młodej cukinii z przydomowego ogródka. Obtoczone są jedynie w panierce z sera pecorino i bułki tartej. Najważniejsze w tym przepisie jest brak konieczności smażenia w głębokim oleju, które zastąpiłem pieczeniem przez kilkanaście minut. Frytki z cukinii stanowią świetny dodatek do dania głównego lub przekąskę. Podałem je z lekko posolonym jogurtem. Pycha!
Składniki (16 długich frytek):
cukinia – 2 małe sztuki
ser pecorino – 6 pełnych łyżek
bułka tarta – 6 łyżek
mąka pszenna – 4 łyżki
jajko – 2 sztuki
sól, pieprz
oliwa – odrobina
jogurt naturalny – 1 opakowanie
Przygotowanie (25 minut):
1. Cukinię pokrój wzdłuż na 8 części o trójkątnym przekroju. Oprósz wszystkie kawałki frytek pieprzem i solą.
2. Przygotuj 3 talerze. W pierwszym umieść mąkę. W drugim roztrzepane jajka. W ostatnim przygotuj panierkę – zmieszaj bułkę tartą i ser pecorino.
3. Kawałki cukinii obtaczaj kolejno w mące, jajku i panierce. Układaj na papierze do pieczenia. Z wierzchu spryskaj oliwą, żeby frytki się ładnie przyrumieniły.
4. Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.