Pieczone frytki z cukinii

Ewelina
Przepisy
18.09.2014 7:33
Pieczone frytki z cukinii

Przepis

Chyba każdy lubi frytki, jednak dzisiaj będą w zupełnie innej, o wiele zdrowszej odmianie. Proponuję frytki z młodej cukinii z przydomowego ogródka. Obtoczone są jedynie w panierce z sera pecorino i bułki tartej. Najważniejsze w tym przepisie jest brak konieczności smażenia w głębokim oleju, które zastąpiłem pieczeniem przez kilkanaście minut. Frytki z cukinii stanowią świetny dodatek do dania głównego lub przekąskę. Podałem je z lekko posolonym jogurtem. Pycha!

Składniki (16 długich frytek):

cukinia – 2 małe sztuki

ser pecorino – 6 pełnych łyżek

bułka tarta – 6 łyżek

mąka pszenna – 4 łyżki

jajko – 2 sztuki

sól, pieprz

oliwa – odrobina

jogurt naturalny – 1 opakowanie

Przygotowanie (25 minut):

1. Cukinię pokrój wzdłuż na 8 części o trójkątnym przekroju. Oprósz wszystkie kawałki frytek pieprzem i solą.

2. Przygotuj 3 talerze. W pierwszym umieść mąkę. W drugim roztrzepane jajka. W ostatnim przygotuj panierkę – zmieszaj bułkę tartą i ser pecorino.

3. Kawałki cukinii obtaczaj kolejno w mące, jajku i panierce. Układaj na papierze do pieczenia. Z wierzchu spryskaj oliwą, żeby frytki się ładnie przyrumieniły.

4. Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.

Powodzenia i Smacznego!

B.