Składniki
Składniki:
Cukinia
Panierka:
2 szklanki bułki tartej
pół szklanki parmezanu
pietruszka
Dodatkowo:
oliwa
sól
pieprz
Składniki na sos jogurtowy:
jogurt naturalny
oliwa
czosnek
szczypta soli
Przepis
Cukinie myjemy a następnie kroimy tak aby powtały kawałki wielkości frytek.
Do miski dodajemy bułkę tartą, parmezan oraz posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy.
W osobnych naczyniach przygotowujemy koleno: mąkę, jajko(doprawione solą i pieprzem) oraz naszą panierkę.
Obtaczamy nasze frytki kolejno w mące, jajku oraz panierce.
Cukinię wykładamy na blaszkę do pieczenia a następnie każdą z osobna smarujemy oliwą.
Cukienie pieczemy w 220 stopniach przez około 15-20 minut.
W osobnej misce przygotowujemy nasz sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy oliwę, jeden ząbek czosnku, dwie łyżki soku z cytryny oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie mieszamy a następnie przelewamydo miseczki i dekorujemy szczypiorkiem.