Frytki z cukinii

Ewelina
Przekąski
14.09.2016 11:54
Frytki z cukinii

Składniki

Składniki:
Cukinia

Panierka:
2 szklanki bułki tartej
pół szklanki parmezanu
pietruszka

Dodatkowo:
oliwa
sól
pieprz

Składniki na sos jogurtowy:
jogurt naturalny
oliwa
czosnek
szczypta soli

Przepis

Cukinie myjemy a następnie kroimy tak aby powtały kawałki wielkości frytek.
Do miski dodajemy bułkę tartą, parmezan oraz posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Frytki z cukinii #1

Zdjęcie Frytki z cukinii #2

W osobnych naczyniach przygotowujemy koleno: mąkę, jajko(doprawione solą i pieprzem) oraz naszą panierkę.
Obtaczamy nasze frytki kolejno w mące, jajku oraz panierce.

Zdjęcie Frytki z cukinii #3

Zdjęcie Frytki z cukinii #4

Cukinię wykładamy na blaszkę do pieczenia a następnie każdą z osobna smarujemy oliwą.

Zdjęcie Frytki z cukinii #5

Zdjęcie Frytki z cukinii #6

Cukienie pieczemy w 220 stopniach przez około 15-20 minut.

Zdjęcie Frytki z cukinii #7

W osobnej misce przygotowujemy nasz sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy oliwę, jeden ząbek czosnku, dwie łyżki soku z cytryny oraz szczyptę soli.

Zdjęcie Frytki z cukinii #8

Całość dokładnie mieszamy a następnie przelewamydo miseczki i dekorujemy szczypiorkiem.

Zdjęcie Frytki z cukinii #9

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną