Placuszki z cukinii Ewy Wachowicz

Ewelina
Obiad
04.09.2015 8:53
Placuszki z cukinii Ewy Wachowicz

Składniki

ok. 15 placuszków

1 średnia cukinia (ok. 300 g )

1 średnia cebula

2 jaja

2 łyżki jogurtu naturalnego

6-8 łyżek mąki pszennej

1 garść świeżego koperku

1 ząbek czosnku

pieprz

sól

oliwa do smażenia

do podania:

jogurt naturalny lub kwaśna śmietana

świeży koperek

szczypiorek itp.

Przepis

Cukinię dokładnie myję, osuszam, odcinam końce i bez obierania ścieram na tarce o grubych oczkach.

Przekładam ją na sito i przyprószam solą, pozostawiam na 15-30 minut, aby puściła sok.

Następnie dokładnie odciskam cukinię, najlepiej zrobić to czystymi dłońmi.

Do cukinii dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, koperek, jogurt naturalny oraz jaja.

Całość dokładnie mieszam i na koniec dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt luźne.

(Ilość mąki tak naprawdę zależy od tego jakiej wielkości mamy cukinię i na ile dokładnie odcisnęliśmy sok.)

Na patelni dobrze rozgrzewam oliwę i smażę na niej placki.

Niewielkie ilości ciasta nakładam łyżką i smażę placki w obydwu stron na złocisto, następnie przekładam na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Podaję póki gorące z ulubionymi dodatkami, np. kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego i świeżym koperkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną