Składniki
Farsz na pierogi
miąższ z dyni około 350 g
ser biały twarogowy 250 g
tymianek 1/2 łyżeczki
sól, pieprz, kurkuma
oliwa
Ciasto pierogowe na około 50 sztuk
mąka tortowa 300 g
sól 1/2 łyżeczki
wrząca woda 1 i 1/3 szklanki
oliwa 2 łyżki
Przepis
Przygotowanie
Dynie umyć. obrać ze skóry. Miąższ z dyni pokroić w kostkę, wyłożyć na blasze na papierze do pieczenia. Dynię posypać tymiankiem, skropić oliwą. Piec w piekarniku do 30 minut w temperaturze 190 °C. Przestudzony miąższ rozdrobnić widelcem, biały ser przecisnąć przez praskę. Farsz doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie
Mąkę i sól przesiać na stolnicę, robiąc kopczyk z dołkiem, do którego wlać ostrożnie gorącą wodę. Wodę wlewać stopniowo, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środka. Kiedy mąka zbierze całą wodę ciasto zagnieść dłońmi ( początkowo ciasto będzie bardzo gorące ), w razie potrzeby podsypując mąką – raczej nie będzie to konieczne. Ciasto zagnieść parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymać pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Podzielić na parę części, z każdej rozwałkować cienki placek, krążki wykrawać od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Na każdy krążek na środku nałożyć małą łyżeczkę farszu, zlepić dokładnie brzegi tak, aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia. Pierogi przygotowane do gotowania przykryć ściereczką, aby nie wyschły.
Gotować większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, podawać skropione oliwą lub z kleksem jogurtu, śmietany.
Smacznego,