Składniki: - 1 kg schabu b/k - Zalewa: - 1 l wody - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej - 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne - 6 kulek jałowca - 1 płaska łyżeczka kolendry (kulki) - 10 kulek czarnego pieprzu - 2 listki laurowe - 2 ząbki czosnku - 50 g soli do peklowania - Panierka: - 2-3 łyżki przyprawy do schabowego Ale-raj - 1,5 łyżki oleju Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć. Zalewa: Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania. Do zimnej zalewy włożyć schab, przykryć garnek i włożyć na 6-7 dni do lodówki. Po tym czasie schab wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem. Panierkę wymieszać z olejem i rozłożyć równomiernie na górze i po bokach schabu.