Składniki: - Ciasto kruche: - 300 g mąki krupczatki - 200 g mąki orkiszowej typ 650 - 250 g masła irlandzkiego Mlekoma - 80 g cukru pudru - 1 łyżeczka cukru z wanilią - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka - 3 łyżki kwaśnej śmietany - Nadzienie: - 3 kg jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 3-4 łyżki cukru pudru - 3 łyżki bułki tartej Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki). 2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blasze 25*40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Jabłka obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, zagnieść i uformować wałek.