Ciasto jogurtowe

Ewelina
Ciasta
13.11.2015 9:32
Ciasto jogurtowe

Składniki

Ciasto jogurtowe

przepis na blachę o wymiarach 21cm x 35cm

3 szklanki mąki

szklanka cukru

5 żółtek

masło

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 białek

3 jogurty greckie (opakowanie po 350g)

2 budynie śmietankowe

cukier do smaku

Przepis

Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieć gładkie ciasto. 1/3 ciasta zamroź, a pozostałą część włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj masę jogurtową. Białka przelej do misy miksera, dodaj cukier i sól, a następnie ubij pianę sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj powoli jogurty greckie. Na koniec dodaj proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5cm grubości i wyłóż nim blachę. Na ciasto przełóż masę jogurtową, posyp ją startym ciastem.

Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Podawaj po wystudzeniu.

Smacznego :)