Składniki
Ciasto jogurtowe
przepis na blachę o wymiarach 21cm x 35cm
3 szklanki mąki
szklanka cukru
5 żółtek
masło
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 białek
3 jogurty greckie (opakowanie po 350g)
2 budynie śmietankowe
cukier do smaku
Przepis
Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieć gładkie ciasto. 1/3 ciasta zamroź, a pozostałą część włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj masę jogurtową. Białka przelej do misy miksera, dodaj cukier i sól, a następnie ubij pianę sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj powoli jogurty greckie. Na koniec dodaj proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5cm grubości i wyłóż nim blachę. Na ciasto przełóż masę jogurtową, posyp ją startym ciastem.
Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podawaj po wystudzeniu.
Smacznego :)