Składniki
100g makaronu ryżowego
10-15 krewetek (najlepiej tygrysich)
10 sztuk pomidorków cherry
odrobina szczypiorku
40g ogórka
3 łyżki orzechów ziemnych solonych
czerwona papryczka chilli
na dressing: 1 płaska łyżka świeżo startego imbiru, 1/3 szklanki octu ryżowego, 2 łyżki brązowego cukru, 1/2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki soku z limonki, świeża kolendra
Przepis
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a więc należy go jedynie zaparzyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Krewetki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Pomidory i ogórki umyć, pomidorki przekroić na pół, a ogórki bardzo cienko pokroić, posiekać szczypiorek oraz orzeszki ziemne.
Przygotowanie sosu: do rondelka należy włożyć starty imbir, następnie dodać ocet ryżowy i cukier. Wszystko wymieszać i zagotować. Gotować około minuty, następnie włożyć krewetki i połówkę papryczki chilli, gotować przez około 30 sekund z każdej strony, jeśli krewetki są świeże, a nie mrożone, to należy gotować dłużej (aż krewetki zyskają pomarańczową barwę). Zdjąć z ognia, dodać resztę papryczki chilli, sok z limonki oraz sos sojowy.
Do miski wrzucamy makaron, układamy na nim ogórka, pomidorki, a następnie krewetki, wszystko posypujemy szczypiorkiem i opcjonalnie kolendrą, a następnie polewamy przygotowanym wcześniej sosem.