Przepis
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
Zamiast moreli użyj śliwki :)
100 ml oleju rzepakowego
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
400 g jogurtu typu greckiego
330 g mąki pszennej – dałam tortową
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
50 dag drobnych moreli
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Morele opłukałam, dokładnie osuszyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki.
Blachę o wymiarach 23x28 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiałam mąkę z sodą.
Do drugiej miski wsypałam cukier, wlałam olej i sok z cytryny, dodałam otartą skórkę, wbiłam jajko i połączyłam wszystko przy pomocy trzepaczki. Dodałam jogurt, wymieszałam łyżką. Dosypałam mąkę przesianą z sodą, wymieszałam łyżką tylko, żeby składniki się połączyły – moje ciasto wcale nie było gładkie.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo obiegiem.
Ciasto przełożyłam do przygotowanej blaszki, wyrównałam powierzchnię i rozłożyłam na niej morele brzuszkami na dół.
Piekłam 45 minut.
Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.