Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Krzysztof
Ciasta
27.09.2014 8:07
Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Przepis

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:

Zamiast moreli użyj śliwki :)

100 ml oleju rzepakowego

2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

1 jajko

skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny

3 łyżki soku z cytryny

400 g jogurtu typu greckiego

330 g mąki pszennej – dałam tortową

1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

50 dag drobnych moreli

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Morele opłukałam, dokładnie osuszyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki.

Blachę o wymiarach 23x28 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

Do jednej miski przesiałam mąkę z sodą.

Do drugiej miski wsypałam cukier, wlałam olej i sok z cytryny, dodałam otartą skórkę, wbiłam jajko i połączyłam wszystko przy pomocy trzepaczki. Dodałam jogurt, wymieszałam łyżką. Dosypałam mąkę przesianą z sodą, wymieszałam łyżką tylko, żeby składniki się połączyły – moje ciasto wcale nie było gładkie.

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo obiegiem.

Ciasto przełożyłam do przygotowanej blaszki, wyrównałam powierzchnię i rozłożyłam na niej morele brzuszkami na dół.

Piekłam 45 minut.

Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.